Milano

2 objekta u ponudi

Nova pretraga

Milano je prestonica Lombardije i najveći industrijski grad Italije. Smatra se privrednim i modnim centrom, sa preko 1,5 milion stanovnika. Čuvena gotska katedrala D´Uomo di Milano i svetski poznato zdanje opere Milanska skala, samo su deo izuzetno bogatog kulturnog i arhitektonskog nasleđa grada.

  • Milano je prestonica Lombardije i najveći industrijski grad Italije. Smatra se privrednim i modnim centrom, sa preko 1,5 milion stanovnika. Čuvena gotska katedrala D´Uomo di Milano i svetski poznato zdanje opere Milanska skala, samo su deo izuzetno bogatog kulturnog i arhitektonskog nasleđa grada. U svetu je ipak Milano najpoznatiji kao centar mode i dizajna, te je ljubiteljima kupovine i najnovijih trendova omiljena destinacija. Milano ima i veliki broj restorana i noćnih klubova, koji upotpunjuju doživljaj svakom posetiocu.
  • Kada kažete Milano žene prvo pomisle na šoping i modu jer je svetska prestolnica mode i u njemu se održava svetski cenjena i poznata manifestacija Milanska nedelja mode, a opet muškarci pomisle na fudbalske klubove Milan i Inter. Kako kome je privlačan grad za sve turiste jer je svojevrstan centar mode, medija, sporta, arhitekture, dizajna, umetnosti, kulinarstva, obrazovanja, industrije.
  • Glavni grad regije Lombardije , osnovao je još keltski narod Insubri 400. godine pre Hrista, da bi ga 222. pre Hrista osvojili Rimnjani i utvrdili pod nazivom Mediolanum (lat. usred ravnice ili usred polja), pod Dioklecijanom je bio predstolnica Zapadnog Rimskog Carstva. Poznat u istoriji po mnogobrojnim dogadjanjima i po Milanskom ediktu iz 313. god. kojim je car Konstantin zagarantovao hrišćanima slobodu veroispovesti…
  • Osvajali su ga Vizigoti, Huni, Ostrogoti, Langobardi(po kojima je nazvana regija Lombardija),, njime su vladale porodice Visconti i Sforza, osvajali su ga Španci, Austrijanci, Napoleon Bonaparta, svima je bio u centru pažnje, pa i nemcima i Musoliniju, za vreme drugog svetskog rata preživeo je strašna razaranja. Medjutim u novijoj istoriji Milano je imao ogroman ekonomski napredak i privukao je brojne imigrante.
  • Danas ga naseljava 1,3 miliona stanovnika, a metrpolitansko područje Milana je jedno od najvećih u Evropi sa 7,4 miliona stanovnika.Jedan je od najvećih industrijskih, transportnih, ekonomskih i finansijskih centara i ogromnom kupovnom moći sa najbogatijom gradskom ekonomijom, BDP po glavi stanovnika je 35 137 eura u odnosu na Srbiju gde je BDP po stanovniku 3500 eura,za naše uslove u Milanu je sve skupo.
  • Medjutim ako želite da budete u žiži, u centru zbivanja, najaktuelnije mode, trenda, dizajna, industrije muzike, masovnim medijima(čuveni listovi Corriere della Sera, Il Giornale, Il Giorno, Il Manifesto i Libero, sportski dnevni list La Gazzetta dello Sport i centar nacionalne televizije RAI ), sportu (poznati klubovi Milan I Inter), umetnosti, industriji na pravom ste mestu. Milano je centar svega, centar moći, iz njega se diktiraju novine i trendovi u odevanju, kulinarstvu, arhitekturi, dizajnu…Poznat je po modnim kućama Valentino, Gucci,Versace, Prada, Armani, Krizia i Dolce & Gabbana ,koje svoja sedišta imaju upravo u Milanu. Prodavnicama u čuvenoj ulici Montenapoleone i galeriji Viktora Emanuela koja se smatra najstarijim trgovačkim centrom u svetu.
Prikaži više