Santorini

0 objekata u ponudi

TRENUTNO NEMA AKTUELNIH PONUDA.

ZA VISE INFORMACIJA POZOVITE 018/4150515; 060/4150513 ili nam pisite na OFFICE@GLOBUSNIS.RS

Nova pretraga

Ostrvo Santorini je "supermodel" grčkih ostrva, čije je lice prepoznatljivo širom sveta. Santorini očarava svojim raznobojnim stenama koje se uzdižu iz mora, prepoznatljiv je po kućama bele boje, zapanjujućim panoramama, romantičnim zalascima sunca, vulkansko pešanim plažama... Onda ni ne čudi što Santorini godišnje poseti preko 1,5 miliona turista.

Santorini se nalazi u Egejskom moru i pripada ostrvskoj grupi Kiklade. Obuhvata teritoriju od oko 96 km2, dužina obale je 69 km. Zapadna strana ostrva je stenovita i strma i naziva se KALDERA. U jugoistočnom delu nalazi se krečnjačka planina Mesa Vouno sa najvišim vrhom Prophitis Ilias. Klima je umerena mediteranska. Tokom leta duva severoistočni vetar poznat po imenu meltemi, a tokom zime temperatura nikada ne ide ispod 10 °C.

Svoj  karakterističan izgled duguje erupciji vulkana, pre skoro 3.500 godina, kada je zapadni deo ostrva nestao u morskim dubinama, a cunami izbrisao tadašnju civilizaciju Minojaca koja je postojala u tim krajevima, Podsetnik na taj događaj je i Kaldera, vulkansko ostrvo. Mesta su toliko udaljena od mora zbog straha od gusara u prošlosti. Voda se uglavnom dovodi tankerima sa Krita, jer ostrvo nema svoje prirodne izvore. Na ostrvu postoji oko 250 crkava, a najčešći razlog tolikom broju su pomorci koji su se u prošlosti zavetovali da će izgraditi crkvu (kapelicu) ako se sigurno vrate kućama.  Zapadni deo ostrva je popularniji od istočnog, najviše zbog pogleda na Kalderu, dok su na istočnom neretko lepše plaže.

Prikaži više