Mađarska

1 destinacija u ponudi
Pogledaj video
Pogledajte galeriju fotografija

Nova pretraga

MAĐARSKA je država u srednjoj Evropi. Glavni grad je Budimpešta. Ravnice pokrivaju veći deo Mađarske (Karpatski basen), dok na severu, uz slovačku granicu, ima brda i planina (najviši vrh Kekeš, 1.014 m).

  • MAĐARSKA je država u srednjoj Evropi. Glavni grad je Budimpešta. Ravnice pokrivaju veći deo Mađarske (Karpatski basen), dok na severu, uz slovačku granicu, ima brda i planina (najviši vrh Kekeš, 1.014 m). Mađarsku na po pola deli moćni Dunav; druge velike reke su Tisa i Drava, dok na zapadu zemlje leži veliko jezero Balaton. Osim toga, Mađarska ima najveće termalno jezero na svetu, jezero Heviz. Klima je kontinentalna, sa hladnim i vlažnim zimama i toplim letima.
  • Ono što je čini izuzetno interesantnom je njena unikatna kultura, potpuno različita od njenih susednih zemalja. Današnji Mađari su direktni potomci plemena iz centralne Azije, koji su se na ove prostore nastanili još u 9.veku. Sa sobom su doneli jedinstven jezik i kulturu, koja se održala u gotovo izvornom obliku uprkos brojnim stranim okupacijama.
  • Posebnost njihove kulture i razlike u odnosu na susedne zemlje možda je najbolje opisao Nobelovac Enrico Fremi koji je na pitanje da li veruje u postojanje vanzemaljaca izjavio: “Da, oni su medju nama, samo sebe zovu Mađarima”. Upravo kultura, jezik i identitet su najveći ponos građana Mađarske.
  • Mađarska je prepuna prelepih gradova i sela, elegantnih palata, moćnih zamkova, kao i fantastičnih prirodnih lepota. Svakako centralna destinacija u Mađarskoj je njen glavni grad i jedan od najlepših gradova sveta Budimpešta.
  • Ovaj fascinatni grad, zbog svoje lepote prozvan Biser Dunava, oduševljava na svakom koraku svojom istorijom i arhitekturom.
  • Gradovi poput Eger, Pécs, Szentendre, Sopron, Györa i Szegeda su interesantna istorijska središta sa prelepom arhitekturom i šarmom.
  • Svakako nezaobilazna destinacija je i najveće jezero centralne Evrope-Balaton, izuzetno popularno mesto kako medju stranim posetiteljima.
  • Neizostavna je i degustacija nekih od specijaliteta čuvene madjarske kuhinje.
Prikaži više