Istanbul | Obilazak grada

Pogledaj video

Istanbul je u isto vreme drevan i moderan, religiozan i sekularan, azijski i evropski, mističan i svakodnevan. Obilaskom najznačanijih znamenitosti ovoga grada imaćemo priliku da otkrijemo kroz koje društvene i istorijske prilike je ovaj grad prošao.

Jedini je grad u svetu koji se prostire na dva kontinenta i jedini koji je bio prestonica dve imperije, jedne za drugom – hrišćanske i islamske. Nekada prestonica Osmanske imperije, Istanbul je danas poslovni, istorijski i kulturni centar Turske, a njegova lepota leži u sposobnosti da na jednom mestu obuhvati mnoge različitosti. U isto vreme drevan i moderan, religiozan i sekularan, azijski i evropski, mističan i svakodnevan. Obilaskom najznačanijih znamenitosti ovoga grada imaćemo priliku da otkrijemo kroz koje društvene i istorijske prilike je ovaj grad prošao.

Istanbul | Obilazak grada
Istanbul | Obilazak grada

Videćemo najpoznatiju hrišćansku crkvu Aja Sofiju, poznatu po masivnoj kupoli, što se smatra oličjem vizantijske arhitekture, za koju se kaže da je „promenila istoriju arhitekture”.

Nakon toga ćemo se uputiti ka Plavoj džamiji – jedinoj džamiji koja ima šest minareta sagrađenih u ime sultana Ahmeta. Bila je tradicionalna tačka hodočašća u Meku do 19. veka. Naziv je dobila zbog 20.000 plavih pločica koje prekrivaju unutrašnjost kupole.

Istanbul | Obilazak grada
Istanbul | Obilazak grada

Na našoj listi će se naći i Hipodrom, danas poznat kao Trg Sulatana Ahmeta. Predstavljao jedno od najznačajnijih mesta prestonice Vizantije. Nekoliko puta je popravljan i renoviran, a nakon požara i pljačke koji su pratili krstaško zauzeće grada 1204. godine, prepušten je propadanju. Danas njegovi ostaci sačinjavaju centralni gradski trg starog dela grada.

Obilazak ćemo završiti u čaršiji Kapali ili jednostavno Grand Bazaru, jednoj je od najvećih i najstarijih pokrivenih pijaca na svetu sa 61 pokrivenom ulicom i oko 4.000 prodavnica koje privlače između 250 i 400 hiljada posetilaca dnevno.

Osećaj kada zakoračite u Kapali čaršiju je predivan i ne napušta vas čak ni kada završite sa kupovinom i obilaskom.

Naime, oduševljenje enterijerom, bojama, materijalima, ljudima koji rade neće vas proći ni nakon više poseta ovog bazara.

Istanbul | Obilazak grada