Drač

Pogledaj video

Drač je najvažnija luka Albanije, nalazi se na severu zemlje i udaljen je 34 kilometra od Tirane. Drač ili na albanskom Durres je najstariji grad Albanije sa istorijom dugom više od 3000 godina i zbog toga je dom mnogih arheoloških nalazišta i zanimljivih lokaliteta.

Danas je Drač moderan grad sa oko 120 hiljada stanovnika i turistički centar sa novoizgrađenim zgradama, hotelima, ugostiteljskim objektima. U južnom delu grada, u kome se nalazi najveći deo plaža, poslednjih godina izgrađen je veliki broj modernih hotela. Kao jedan od najbližih albanskih gradova Srbiji, Drač je među građanima Srbije jedno od popularnijih letovališta u Albaniji.

Drač

Najpoznatija turistička atrakcija u Draču je amfiteatar rimskog cara Hadrijana sa 15.000 sedišta što ga svrstava na drugo mesto po veličini na celom Balkanu. Utvrđenjem kojim se nekada šetao Cezar možete prošetati, obići crkvu sagrađenu u 9. veku kao i Arheološki muzej. Muzej koji je osnovan još 1951. godine je jedan od najznačajnijih i najvećih muzeja u Albaniji i postavkom predstavlja niz značajnih događaja, kako za Albaniju i Balkan, tako i za čitav svet.

Preporučujemo obilazak bulevara Epidamn, samog centra Drača, kojim možete prošetati, a uz to i obići nekoliko veoma starih crkava i džamija.

Villu Hill (Kodra e Viles) možete posetiti ukoliko želite da napravite odlične panoramske fotke sa pogledom na Drač, Jadransko more i okolinu grada.

Drač
Drač

Plaže u Draču su tokom leta prilično pune, ne samo gostima iz grada, već i građanima koji dolaze na dan ili dva iz unutrašnjosti Albanije. Bez obzira na to, Drač je idealan ukoliko dolazite sa porodicom, ali i ukoliko ste mladi i željni dobrog noćnog provoda.

Od plaža koje nisu u samom gradu preporučujemo plaže kod Rta Rodon i u Lazli zalivu.

Drač je poznat kao jedan od nekoliko gradova na rivijeri sa odličnim noćnim provodom i jedan je od najpozitivnijih gradova što mu daje posebnu čar. Tokom letnje sezone veliki broj barova na plaži svake večeri ima žurke sa DJ-evima. Od većih klubova preporučujemo Cinco Cavalli Summer Club, jedan od najvećih klubova u Albaniji.

Drač
Drač

Uz preporuku da svakako probate lokalne morske i tradicionalne specijalitete, preporučujemo vam i Bar restoran Kajser sa izvanrednim panoramskim pogledom, kao i Troy Piceri Grill House restoran sa odličnim pićima i specijalitetima i prilično niskim cenama.

Drač je poznat po najvećim plažama u Albaniji. Većina plaža su peščane i kilometrima su dugačke. Osim prelepog peska i plaža na većini su smešteni hoteli, restorani, barovi i noćni klubovi. Plaža u Draču je najveća i najposećenija u čitavoj Albaniji.  U blizini nje se nalazi i drevni deo grada Drača, a plaža je dugačka 10,5 kilometara.

Drač