Kruja

Pogledaj video

Kruja ili Kroja je grad koji se nalazi na oko 30 kilometara od Tirane, glavnog grada Albanije, i grad je koji ima izuzetan istorijski značaj za zemlju. U pitanju je jedan od prvih naseljenih regiona u Albaniji, naseljen još od 3. veka pre nove ere, ali i područje u kome je rođen albanski nacionalni heroj Skenderbeg.

Kruja

Kruja ima niz atrakcija koje možete posetiti, od stare tvrđave sa koje se pruža neverovatan pogled na okolinu grada, preko muzeja i galerija, do nacionalnih parkova koji se nalaze u blizini.

Kada je u pitanju sam grad Kruja, ukoliko posećujete ovaj grad nemojte propustiti posetu Staroj čaršiji koja datira još iz 17. veka i među lokalcima je poznata po imenu “Derexhiku”. Ovaj kvart nosi poseban duh grada i nezaobilazan je deo poseta Kruji, kako zbog same čaršije, tako i zbog prodavnica koje se ovde nalaze.

Lokalni turistički vodiči često ističu da je Kruja grad u koji se dolazi i radi uživanja u neverovatnim zalascima sunca i pogledima na sjajne prirodne predele u okolini.

Kruja
Kruja

Tvrđava Kroja se nalazi na vrhu uzvišenja visokog 680 metara, u blizini samog naselja, a sa vrha ove tvrđave pruža se nestvaran pogled koji doseže čak Ulcinj na severu i deo albanske obale Jadranskog mora.

U samoj tvrđavi možete videti i posetiti muzeje, restorane, ali i domove i stare kuće u kojima i danas žive ljudi. Posebno preporučujemo posetu Muzeju Skenderbega.