Skadar

Pogledaj video

Grad Skadar je četvrti grad po veličini u Albaniji i nalazi se na severu zemlje, blizu obale Skadarskog jezera i granice sa Crnom Gorom. Poslednjih nekoliko godina grad je doživeo pravi procvat, veći deo grada je renoviran, a uređena je i promenada na reci Bojani pa ovaj grad iz godine u godinu privlači sve više turista.

Skadar

Skadar se nalazi blizu obale Jadranskog mora, najbliža su mesta Lješ i Velipolje u Albaniji, kao i Ada Bojana u Crnoj Gori.

Ovaj grad je osim po turizmu i izvanrednoj prirodi, poznat i kao jedan od centara albanskog katoličanstva i albanske kulture, a specifičan je i po harmoniji i zajedničkom životu različitih zajednica, nacija i religija.

Skadar
Skadar

Posebnu zanimljivost za goste Skadra predstavlja veliki broj građana koji kao glavno prevozno sredstvo koriste – bicikl. Grad se nalazi u ravnici, stoga je vožnja biciklom idealno rešenje i za razlgedanje grada. Epitet glavnog biciklističkog grada Albanije nasleđe je još iz ere Envera Hodže.

Srednjovekovna tvrđava Rozafa je neizostavna destinacija ukliko posećujete Skadar. U pitanju je tvrđava koja je označavala sam sever osmanske Albanije, a koja se prostirala sve do tvrđave Buke na jugu.

Godine 1478. godine Tomazo Malipijero potpisao je mirovni ugovor prema kojem se Rozafa predao Osmanskom carstvu, Mletačka republika zadržala je kontrolu nad drugim delom Jadrana, poznatijim kao Mletačka Albanija. Iste godine podignuta je tvrđava Buka, a koja je uz Rzoafu obeležavala dva kraja osmanske vladavine u Albaniji.

Nacionalni muzej fotografije “Marubi” takođe zaslužuje preporuku jer je poznat po svojoj izuzetno retkoj i velikoj kolekciji fotografa iz Albanije.

Ukoliko u Skadru odsedate nekoliko dana, preporučujemo vam i jednodnevni izlet do Valbone – nacionalnog parka koji su mnogi svetski poznati mediji u svojim pričama nazvali “Albanski Alpi”.

Skadar
Skadar

Kada su u pitanju hrana i restorani u Skadru, preporučujemo da kroz šetnju gradom pronađete restorane koji će odgovarati vašim zahtevima. Preporuku zaslužuju svi restorani koji nude lokalne, tradicionalne specijalitete i morske plodove.

Nemojte propustiti da probate lokalna piva “Korça” ili “Tirana” i svakako albansku rakiju.