Tirana

Pogledaj video

Glavni grad Albanije, Tirana, poput brojnih evropskih prestonica pruža sjajnu energiju specifičnu za ovaj deo kontinenta, sa brojnim klubovima, barovima, kafićima i lokacijama za uživanje. Uz brojne znamenitosti, Tirana je grad i sa dnevnim i noćnim sadržajima za upotpunjivanje slobodnog vremena.

Turisti iz celog sveta, pa i Srbije, iz Tirane se često vraćaju sa pozitivnim utiscima, posebno zbog gostoprimstva domaćina i ugostitelja.Poseta Tirani može da počne posetom muzejima i atrakcijama na otvorenom poput spomenika Skenderbegu, u čijoj blizini se nalazi i džamija Ethema Beja izgrađena između 1798. i 1812. godine kao i kula “Kulla e Sahatit” visoka 35 metara izgrađena 1822. godine u stilu kupole San Marka

Tirana

Od istorijskog nasleđa izdvaja se i mozajik otkriven na tlu nekadašnje rimske palate na kome su prikazane zidine nekadašnjeg utvrđenja rimskog cara Justinijana.

Tirana kao glavni grad Albanije ima i brojne muzeje, galerije i pozorišta. Zanimljivi muzeji za posetu su Muzej nacionalne istorije, Arheološki muze i Prirodnjački muzej, a preporučuje se i poseta Nacionalne umetničke galerije. Za ljubitelje baleta i pozorišnih predstava u Tirani mogu posetiti Narodno pozorište i Opersko i baletsko pozorište.

Neizostavni segment posete Tirani je poseta restoranima, kako onima koji nude internacionalnu kuhinju, tako i onima sa domaćim, albanskim specijalitetima. Od stranih kuhinja u Tirani možete pronaći brojne restorane sa italijanskim, kineskim, čak i indijskim specijalitetima.

Ukoliko želite da probate tradicionalne specijalitete, preporučujemo “Oda restoran”, Sofra e Ariut, Tek Zgara Tirones 2 ili na primer restoran King house.

Pojedini poznati restorani sa kvalitetnom uslugom i lokalnim specijalitetima nalaze se i na planini Dajti do koje se dolazi žičarom, a sa koje se pruža sjajan pogled na grad.

Tirana
Tirana

Prema popisu iz 2011. godine u Tirani živi 418 hiljada ljudi, sa gustinom naseljenosti od 502 osobe na kvadratnom kilometru, što Tiranu čini najgušće naseljenim mestom u Albaniji. Šire područje i region oko Tirane obuhvata i oblast oko Drača, kao i sam Drač koji se nalazi vrlo blizu glavnog grada Albanije. Tirana je inače grad koji već dugi niz godina ima pozitivan prirodni priraštaj – što potvrđuje i podatak iz 1937. godine kada je u gradu živelo samo 35 hiljada ljudi, dok ih je prema procenama 2012. godine već bilo više od pola miliona.

U Tirani živi veliki broj građana različitih nacija i veroispovesti. Ipak, dominantna religija je islamska sa oko 55 odsto građana koji se izjašnjavaju kao Muslimani. Pravoslavaca je oko 7 odsto, katolika 5 i po, dok je ateista (ili onih koji se ne izjašnjavaju kao vernici) čak 30 odsto.

Grad je poznat i po lepim restoranima. Najpoznatiji restorani su Otium, restoran Melograno, restoran Ela Vila i restoran Argitiano. Većina restorana svoje menije zasniva na italijanskim receptima, a na albansku kuhinju jako su uticale grčka, turska, sirijska i italijanska kuhinja. Albanci uživaju u supama, predjelima, pitama i poslasticama, a u pomorskim mestima na meniju je najčešće riba i drugi plodovi mora.

Tirana
Tirana

Osim što je nazivaju gradom vedrih boja zbog njene arhitekture, Tiranu nazivaju tako i zbog njene živosti i kada je reč o kafićima i provodu. Najpoznatiji kafić je Sky Tower koji se nalazi na vrhu nebodera i iz koga se pruža prelep pogled na čitav grad. Najpoznatiji barovi u Tirani su Colonial Caffe, Radio bar Tirana, Hemingway, bar Bunker 1944, jazz klub Skena. Najpopularnije kafeterije su Unlimited Soul caffe i Mon Cheri.