Višegrad

Pogledaj video

Višegrad. Prelep grad na obalama reke Drine, sa velikim turističkim potencijalom i bogato razvijenom ponudom, prvi put se spominje sredinom 15. veka, kad je pripadao bogatoj vlastelinskoj porodici Pavlović.

Višegrad
Višegrad

Grad prepun legendi i mesto u kojem je svoje detinjstvo proveo naj najpoznatiji pisac i nobelovac Ivo Andrić, i te kako zaslužuje da se nađe na samom vrhu liste lokaliteta koje treba posetiti u Bosni i Hercegovini.

Bogata turistička ponuda obuhvata kulturno-istorijske spomenike, banje, galerije i spomenike. Ono po čemu je Višegrad najviše poznat svakako je ćuprija na Drini, zadužbina Mehmed-paše Sokolovića.

Građen u 16. veku, bio je vrhunac tadašnjeg graditeljstva, a i danas nikoga ne ostavlja ravnodušnim sa svojih 11 impresivnih lukova. Jedan je od najznačajnijih kulturno-istorijskih spomenika Bosne i Hercegovine, a koliko je značajna njegova istorija govori to da je uvršten na Uneskovu (UNESCO)  listu svetske kulturne baštine.

Višegrad
Višegrad

Od prirodnih lepota, Višegrad se može pohvaliti prelepim kanjonom reke Drine, a pored ove impresivne prirodne lepote, ono što nikako ne smete propustiti je poseta Andrićgradu. Kako je nobelovac simbol ovog grada, idejom Emira Kusturice i podrškom Vlade Republike Srpske, nastao je kameni grad u srednjevekovnom stilu, inspirisan delima i radom Ive Andrića.

Višegrad krase i brojni spomenici. Dva su svakako najznačajnija, spomenik Mehmed-paši Sokoloviću i Ivi Andriću, smešten neposredno pored ćuprije.

Na 500 m od mosta, nalazi se spomen-učionica Ive Andrića, smeštena u staroj osnovnoj školi, koja priča priču iz 19. vijeka, gdje možete videti autentičnu postavku tadašnje učionice, kao i Andrićeve fotografije iz Višegrada.

Višegrad