Trebinje

Pogledaj video

Trebinje je gradić u Republici Srpskoj i nalazi se na krajnjem jugu Hercegovine. Varošica se nalazi u podnožju planine Leotar i kroz nju protiče reka Trebišnjica. Za Trebinje se kaže da je grad sunca i platana zbog stogodišnjih stabala ovog drveta koje je simbol grada.

Ovo područje može se pohvaliti mediteranskom klimom sa kratkim i blagim zimama i toplim dugim letima. Sneg je ovde prava retkost i Trebinje spada u najsunčanije gradove na Balkanu.

Trebinje
Trebinje

Smatra se da su najstariji stanovnici Trebinja bili Iliri. Tokom 7. veka p.n.e. doseljavaju se i Grci. Mnogo je različitih civilizacija ostavilo nešto iza sebe u ovom području. Rimljani su naseljavali ovaj kraj u 3. veku p.n.e. i tada se ovaj kraj nazivao Travunija. Sloveni su se naselili u 4. veku. Turci su vladali ovim krajem od 1466. do 1878. godine kada su ih smenili Austrougari.

Svi ovi narodi ostavili su trag u arhitekturi, običajima i načinu života. Upravo je zbog toga Trebinje zanimljiva destinacija. Zgrade u Trebinju su mešavina najviše primorskog i orijentalnog načina gradnje.

Arslanagića most je most na Trebišnjici koji se nalazi na spisku nepokretnih kulturnih dobara Republike Srpske. Prema predanjima most je izgrađen po nalogu velikog vezira Mehmed paše 1574. godine. Još jedan most zanimljiv je za obilazak. U pitanju je Rimski most na Vučiji. Građen je od tesanog kamena i smatra se da je napravljen tokom 13. veka.

Trebinje
Trebinje

Verovatno glavna atrakcija Trebinja je Hercegovačka Gračanica. Ovaj manastir je sagrađen 2000. godine i nalazi se na brdu Crkvina iznad Trebinja. Manastir je kopija manastira Gračanica na Kosovu i u njemu se čuvaju posmrtni ostaci trebinjskog pesnika Jovana Dučića. Ovaj kompleks čine crkva Svete Bogorodice, dvor, biblioteka, amfiteatar, galerija i salon u kome se organizuju različite svečanosti. Sa brda na kome se manastir nalazi pruža se veličanstven pogled na Trebinje.

Četiri kilometra nizvodno od grada, u selu Tvrdošima, nalazi se manastir Tvrdoš. Smatra se da su manastir osnovali car Konstantin i majka Jelena. Ovo je jedan od najstarijih i najznačajnijih sakralnih mesta Srpske pravoslavne crkve. Po nekim spisima manastir je sagrađen početkom 16. veka. U samom centru Trebinja nalazi se saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg. Građena je u periodu od 1888. godine do 1908. godine.

Trebinje
Trebinje

Restoran Hotela Platani u Trebinju je uređen tako da upotpunjava savremene detalje sa tradicionalnim i autentičnim odlikama prekrasnog grada Trebinja i Hercegovine. Letnja bašta hotela Platani, sakrivena od buke i gužve stogodišnjim platanima, tokom vrelih letnjih dana i noći predstavlja glavnu atrakciju Trebinja. Kafe bar hotela Platani Trebinje je od aprila do oktobra mesto susreta i druženja lokalnog stanovništva, ali i posetilaca, koji ne propuštaju priliku da ovde navrate, osveže se i uživaju.