Brioni

Pogledaj video

Brioni, Brionska ostrva, Brijuni, Brijunski otoci, su različiti nazivi za mala ostrvska grupa u severnom delu Jadranskog mora, pored jugozapadne obale Istre, severozapadno od Puleu Hrvatskoj.

Prostiru se na površini od oko 34 km2, sa nešto manje od 1000 stanovnika. Ovaj simpatični jadranski arhipelag sastoji se od dva veća i 12 malih ostrva, koja su od istarskog kopna odvojena Fažanskim kanalom (širina oko 3km).

Brioni

Najveća ostrva su Veliki Brion (Brijun Veli), 5,79km2, i Mali Brion (Brijun Mali). Manja ostrva su:  Okrugljak, Sveti Marko, Gaz, Šupin, Grunj, Šupinić, Vanga, Madona, Vrsar, Galija, Kozada i Sveti Jerolim.

Na njima preovlađuje mediteranska blaga klima: srednja januarska temperatura je 6,3 C, julska 22,2 C, godišnja količina padavina 812mm.

Glavno naselje i luka su Brijuni na Velikom Brionu, gde se nalaze iskopine iz preistorijskog i ostaci iz rimskog, vizantijskog i mletačkog perioda.

Od znamenitosti najveću pažnju privlače Arheološki  i  Prirodnjački muzej, crkva Sv. Germana iz 1481. sa galerijom fresaka iz Istre, zoološki vrt i jedinstven safari park u regionu. Ostrva su predstavljala letnju rezidenciju predsednika Tita (ostrvo Vanga) od 1949. do 1979.

Brioni
Brioni

Brioni su poznati i po održavanju važnih političkih sastanaka i međunarodnih susreta, na primer sastanak Tito-Nehru-Naser iz 1956.god ili Josipović Tadić iz 2010.

Sa okolnim morem proglašena su 1983. nacionalnim parkom i spomen područjem (ostrvo Vanga).

U vezi sa razvojem grupnog izletničkog i kongresnog turizma  izgrađena je kongresne dvorane, pres-censtr i niz turističkih objekata, kao i dečji rekreativnog centar.

U svakom slučaju, ako se nalazite na Istri, tj. u okolini Pule priuštite sebi jedno krstarenje do Briona, i za trenutak doživite kako je nekad gospodario Maršal Tito.