Istra

Pogledaj video

Istra je najveće jadransko poluostrvo koje se nalazi na severoistočnoj obali Jadrana. Nazivaju je još i najvećom zelenom oazom severnog Jadrana i čak 35% površine teritorije su šume. Naziv potiče od ilirskog plemena Histri koje je živelo na tom području. Kasnije, oko 177. godine p.n.e. nakon dva vojna pohoda, osvojili su je Rimljani. 

Oko 90% ovog poluostrva nalazi se u Hrvatskoj i Sloveniji, dok se područje oko Milje nalazi u Italiji. Najvažniji i najposećeniji gradovi i opštine u Istri su Pula, Poreč, Rovinj, Umag, Buzet, Kopar i Piran. U Istri se nalazi i najmanji grad na svetu koji je upisan u Ginisovu knjigu rekorda. Hum ima samo 23 stanovnika

Istra

Grad je poznat po dobro sačuvanim rimskim građevinama. Najpoznatija građevina je amfiteatar Arena iz 1. veka koja je treća po veličini u svetu i koja se i danas koristi tokom letnjih filmskih festivala. Druge dve značajne građevine su Slavoluk Sergijevaca i Avgustov hram takođe iz 1. veka, sagrađen po nalogu rimskog cara Avgusta.

Pula se nalazi na jugu istarskog poluostva. Ona je istovremeno i najveći Istarski grad i luka, ali i glavno privredno i administrativno sedište. Može se pohvaliti mediteranskom klimom, blagim zimama i toplim letima. Osim mnogo spomenika Pulu odlikuje i prirodna lepota zbog čega je i jedno od najposećenijih hrvatskih letovališta. Nacionalni park Brioni, letnja rezidencija Josipa Broza, nalazi se na ovom području. Kod arhitekture se dosta primećuje mediteranski i srednjeevropski uticaj. U Puli postoje dva muzeja, Arheološki muzej Istre i Istorijski muzej. Od šesdesetih godina 20. veka u Pulskoj areni održava se Festival igranog filma.

Istra
Istra

Poreč je smešten na zapadnoj obali Istre. Stari grad je sačuvao raspored ulica nekadašnjeg starorimskog kastruma. Glavne ulice Decumanus i Cardo Maximus su simbol Poreča. Kompleks Eufrazijeve bazilike je najznačajniji kulturno – istorijski lokalitet u Poreču i uvršćen je u UNESCOV popis svetske kulturne baštine. U starom delu grada nalazi se trg Marafor odnosno njegovi ostaci. Tu su dva hrama, Marsov i Neptunov, koji su podignuti u 1. veku.

Rovinj se nalazi na zapadnoj obali Istre. Vodeća je turistička destinacija Istre. Najprometnije mesto u gradu je gradski trg kojim dominira fontana Dečaka sa ribom koja je postavljena 1959. godine. Osim nje, tu je i barokna palata Califfi iz 18. veka u kojoj je smešten i Muzej grada Rovinja. Simbol grada je slikovita ulica Grisia koja se nalazi između crkve svete Eufemije i Balbijevog luka. Ovde se svake godine održava istoimena umetnička izložba koja traje jedan dan i kada je ulica pretvorena u galeriju na otvorenom.

Istra
Istra

Čitava Istra poznata je po plažama na kojima se osim sunčanja i kupanja možete dobro provesti u nekom od barova. U letnjim mesecima dešava se i da najbolji hrvatski i internacionalni DJ-evi gostuju na ovim plažama. Po dobrom provodu poznate su plaže Girandella, Vurudela u Puli, Katoro u Umagu, Zelena laguna i plaža Oliva u Poreču.