Biljanini izvori

Pogledaj video

Kad u turističkom biseru Makedonije obiđete sve što treba, a ima mnogo toga da se vidi, domaćini će vam skrenuti pažnju da obavezno posetite i Biljanine izvore. Mesto na kome je po predanju i pesmi Biljana platno belela.

Autor: Vojkan Ristić
Izvor: Danas

Biljanini izvori

Površina jezera od 349 kvadratnih kilometara i providnost od 22 metra dubine samo govori o specifičnosti ovog jezera. Veliko je kao more, a čisto kao platno oprano Biljaninom rukom. Stotine izvora snabdevaju Ohridsko jezero svežom vodom, koju prolaznici koji se nađu u blizini slobodno smeju da popiju. Najpoznatiji izvor je svakako izvor reke Crni Drim ili Biljanini izvori. Prema legendi, to su izvori gde je lepa Biljana prala veš sa svojim drugaricama kada se nesrećno zaljubila u vođu karavana koji se kod izvora snabdevao vodom za put. Ova priča je ispevana u poznatoj pesmi “Biljana platno beleše” i predstavlja najpoznatiju starogradsku pesmu i praktično himnu Ohrida, a ime Biljana i danas je najpopularnije u ovom kraju. Takođe treba reći da su, zbog izuzetnih prirodnih i kulturnih karakteristika Ohridsko jezero i grad Ohrid proglašeni za svetsku baštinu i pod zaštitom su UNESCO-a.

Biljanini izvori
Biljanini izvori

Prema predanju, u zamku iznad jezera živela je vila Ezerka koja je gospodarila jezerom i uznemiravala ribare. Prevrtala je kajake i vraćala ribe u jezero. Jednog dana je otela i Biljanu, unuku deda Čuna. Devojka je celu noć plakala i od njenih suza su stvoreni izvori.

Deda Čun je napravio kajak koji vila Ezerka nije mogla nikakao da prevrne, i tako je spasio unuku. Veliki kajak, čija je forma jedinstvena u svetu, dobio je ime „deda Čun“, pa je kod Biljaninih izvora postavljen jedan takav čun koji krasi okolinu.

U javnosti se malo zna da ono što se naziva Biljanini izvori je u stvari preliv vode iz bazena koji se nalazi iznad otvora odakle ističe voda. Jedan deo čiste izvorske vode iz bazena se koristi za potrebe vodovoda u Ohridu, a deo za potrebe Hidrobiološkog zavoda za veštačko uzgajanje ribnog podmladka. Kada se zadovolje te potrebe, višak vode se izliva iznad otvora Biljaninih izvora.

Biljanini izvori