Sveti Naum

Pogledaj video

Kao najveće i najlepše od tri makedonska tektonska jezera, Ohridsko jezero je dugačko oko 30 kilometara i duboko oko 288 metara. Iznenađujuće čiste i bistre vode, zajedno sa mirnoćom planinskih sredina očarali su posetioce još od praistorijskih vremena.

Sveti Naum – mesto nesvakidašnje lepote

Sa jedinstvenim ekosistemom i retkim biljnim i životinjskim vrstama, Ohridsko jezero se ubraja u red većih prirodnih jezera u Evropi. Na jugu Evrope to je svakako jedno od najvećih i najdubljih jezera.

Sveti Naum

Jedan od najlepših delova obale Ohridskog jezera nalazi se tridesetak kilometara od centra grada Ohrida do kog se može doći kolima, ali i krstareći brodom,  što je i najbolji način da se jezero sagleda u svojoj veličini i lepoti. U zelenilu, bujnoj vegetaciji, mestu gde se Crni Drim uliva u jezero, na samoj granici sa Albanijom, nalazi se manastir Svetog Nauma, zadužbina Svetog Nauma Ohridskog. Jedan je od najlepših i najbolje očuvanih manastira, a posetioce podjednako očarava njegova spoljašnjost koliko i njegova unutrašnjost.

Njegovoj jedinstvenostii doprinosi i spoj mistike manastira, prekrasne prirode i jedine peskovite plaže na Ohridskom jezeru. Za ovu plažu specificnu po sitnom pesku, toploj vodi i pogledu na manastir, Ohriđani sa punim pravom kažu da se obavezno mora posetiti. Ne treba propustiti vožnju čamcem delom jezera oko restorana gde je dubina  nekoliko metara, a gde imate utisak, zbog kristalno čiste vode, da je dno nadohvat ruke.

Sveti Naum
Sveti Naum

Bistra voda Ohridskog jezera i veliki broj plaža samo su još jedan od razloga zbog kog se turisti odlučuju da leto provedu u Ohridu. Pored uređenih i ušuškanih gradskih plaža koje su pravi mali raj za ljubitelje uvala, a do kojih se iz centra grada stiže veoma brzo, veliki broj plaža nalazi se van grada Ohrida. Do njih se lako i povoljno može stići lokalnim kombi vozilima ili taksijem.

Mladi se uglavnom okupljaju na plažama Gradište, Nemo i Lagadin koje se nalaze na petnaestak minuta od centra grada na potezu puta Ohrid – Sveti Naum, a u ovom delu se nalazi i veliki broj hotela.

Čuvena plaža Gradište izuzetno je posećena od strane domaćih i stranih mladih turista jer se tokom letnje sezone organizuju žurke, dok mesta Peštani, Lagadin, Trpejca imaju plaže mirnijeg tipa pogodne za sve generacije, a obiluju i mnogim restoranima i kafeima, kao i brojnim sportskim aktivnostima.

Sveti Naum