Ohrid

Pogledaj video

Od Beograda do Ohrida ima  600 kilometara, tako da se relativno brzo može stići. Ukoliko ne pravite duže pauze, ne bi trebalo da putujete duže od 8 sati. Za ulazak na teritoriju Makedonije potreban vam je ZELENI KARTON. Za posetu ovom delu Makedonije turisti se odlučuju i zbog povoljnih cena (1 evro vredi 60 denara, sto je otprilike 120 dinara). Tako ćete uglavnom povoljno moći da probate makedonske specijalitete.

Makedonci su majstori tradicionalne kuhinje, kao i ribljih specijaliteta, posebno ohridske pastrmke, a na Keju Maršala Tita nalazi se mnogo hotela na čijem jelovniku možete naći najraznovrsnija jela.

Ohrid

Centralni deo grada poznat je po velikom broju restorana i picerija u kojima će vas ljubazni Makedonci ugostiti kao nekog najbliskijeg. Nije retko da se meštani  ponude da vas odvedu do nekog odredišta ili da vas pozovu na kafu. Kod starijih meštana zapazićete veliku jugonostalgiju, pa će vas, ukoliko im kažete da dolazite iz Srbije, dočekati kao da ste član porodice.

U samom centru  grada, u pešačkoj zoni, smešten je veliki broj zanatski radnji, brojnih zlatara i prodavnica nakita. Najtraženiji je čuveni ohridski biser, a prodaje se kako u centru grada, tako i u okolnim selima. Prema legendi i pričanju meštana, samo dve porodice u Ohridu znaju kako se pravi ohridski biser.

OHRIDSKI BISER je poseban upravo zbog emulzije kojom se premazuje, a ona se dobija od krljušti i kože ribe plašice. Ova emulzija dobija se i veštačkim putem i zbog toga je teško prepoznati original. U prodavncama će vam reći da su prirodni i originalni biseri teži od ostalih i da su zaštićeni sertifikatom  sa kodovima i trgovačkom markom.

Pored bisera, centar grada Ohrida ima mnogo radnji sa suvenirima, kao i prodavnice srebrnog filigrantskog nakita.

Ohrid
Ohrid

Bistra voda Ohridskog jezera i veliki broj plaža samo su još jedan od razloga zbog kog se turisti odlučuju da leto provedu u Ohridu. Pored uređenih i ušuškanih gradskih plaža koje su pravi mali raj za ljubitelje uvala, a do kojih se iz centra grada stiže veoma brzo, veliki broj plaža nalazi se van grada Ohrida. Do njih se lako i povoljno može stići lokalnim kombi vozilima ili taksijem.

Mladi se uglavnom okupljaju na plažama Gradište, Nemo i Lagadin koje se nalaze na petnaestak minuta od centra grada na potezu puta Ohrid – Sveti Naum, a u ovom delu se nalazi i veliki broj hotela.

Za ljubitelje potpunog mira i odsustva gužve preporuka je malena i prelepa plaža Sveti Zaum do koje se može doći jedino čamcem ili brodićem.

Jedan od najlepših delova obale Ohridskog jezera nalazi se tridesetak kilometara od centra grada Ohrida do kog se može doći kolima, ali i krstareći brodom,  što je i najbolji način da se jezero sagleda u svojoj veličini i lepoti. U zelenilu, bujnoj vegetaciji, mestu gde se Crni Drim uliva u jezero, na samoj granici sa Albanijom, nalazi se manastir Svetog Nauma, zadužbina Svetog Nauma Ohridskog. Jedan je od najlepših i najbolje očuvanih manastira, a posetioce podjednako očarava njegova spoljašnjost koliko i njegova unutrašnjost.

Ohrid
Ohrid

Čuveni Kej Maršala Tita, dugo šetalište tik uz jezero, obiluje velikim brojem kafića i hotela, a na samom njegovom kraju, kada se njime krene od centra ka Biljaninim izvorima, naići ćete na poznate noćne klubove Havana i Kuba Libre u kojima tokom letnjih meseci gostuje veliki broj muzičkih zvezda iz Srbije i regiona.