Krstarenje Bosforom

Pogledaj video

Istanbul je u isto vreme drevan i moderan, religiozan i sekularan, azijski i evropski, mističan i svakodnevan. Obilaskom najznačanijih znamenitosti ovoga grada imaćemo priliku da otkrijemo kroz koje društvene i istorijske prilike je ovaj grad prošao.

Putovanje u Istanbul zaista ne bi bilo potpuno bez krstarenja Bosforom, moreuzom koji razdvaja Evropu i Aziju. U zavisnosti od toga koliko vremena imate, možete da odete na kraću ili dužu, dnevnu ili noćnu ili privatnu ili organizovanu turu Bosforom – a možete i sami trajektom da pređete na azijsku stranu grada i tamo provedete koliko god vremena želite.

Krstarenje Bosforom
Krstarenje Bosforom

Bez obzira na koju opciju se odlučite, sigurno se nećete pokajati. Imajući u vidu koliko je ovaj moreuz oduvek bio bitan za stanovnike Istanbula, zaista treba videti grad iz ove perspektive.

Zanimljivo je napomenuti da oko 20 posto stanovnika Istanbula svakodnevno prelazi Bosfor – a moreuzom dnevno prođe i 200 velkih brodova i nekoliko hiljada manjih.

Većina brodova ide istom ili sličnom trasom – na krstarenju ćete (između ostalog) proći pored Dolmabahče palate i Ortokaj džamije, ispod Bosforskog mosta, prvog mosta preko moreuza koji je spojio Evropu i Aziju, pored Rumeli tvrđave i onda nazad istim putem, samo bliže azijskoj strani koja je načičkana stotinama i stotinama šarenih kuća.

Krstarenje Bosforom
Krstarenje Bosforom

Osim što ćete neke od najlepših građevina u Istanbulu (poput Dolmabahče palate) videti sa mora, krstarenje je sjajna prilika da prođete pored još nekih atrakcija koje su predaleko od centra ili za koje jednostavno nemate vremena. Ukoliko idete na dužu turu, svakako ćete imati jedno ili više stajanja za obilazak određenih delova grada – a ako prelazite i na azijsku stranu, videćete i jedan sasvim drugačiji Istanbul.