Prinčevska ostrva

Pogledaj video

Istanbul je u isto vreme drevan i moderan, religiozan i sekularan, azijski i evropski, mističan i svakodnevan. Obilaskom najznačanijih znamenitosti ovoga grada imaćemo priliku da otkrijemo kroz koje društvene i istorijske prilike je ovaj grad prošao.

Azijski deo Istanbula sa posetom Prinčevskim ostrvima

Cena od 30€. Prinčevska ostrva smeštena su svega 90 minuta vožnje trajektom od Istanbula. Sama je vožnja veoma zanimljiva, a celim putem pratiće vas galebovi na nebu i meduze u moru. Ovo ostrvo nudi mnogo aktivnosti za kvalitetno slobodno vreme.

Prinčevska ostrva

Prinčevska ostrva poznata su i kao Adalar (na turskom: arhipelag).

Ostrva se nalaze na severoistoku Mramornog mora, 20-ak kilometara od Istanbula. To je grupa od 9 ostrva, od kojih su 4 sa Istanbulom povezana brodskim linijama koje su deo istanbulskog gradskog saobraćaja.

Ovo ostrvo nudi mnogo aktivnosti za kvalitetno slobodno vreme.
Ovde se nalazi jedinstvena turistička atrakcija – palata sa samostanom izgrađena za vreme cara Justina II, koja je svojevremeno bila mesto egzila za carice Irenu, Eufrosiniju, Teofaniju, Zoju i Anu Dalasenu. Godine 1901. na tom je ostrvu rođena princeza Farelnisa Zejid, koja je u javnosti kasnije bila poznata kao renomirana slikarka apstraktnih slika velikih formata.

Prinčevska ostrva
Prinčevska ostrva

Ostrvo Bujukada je najveće od 4 ostrva koja su otvorena za turiste. Površina ostrva je 5,4 km i boravak na njemu je izuzetno prijatan zbog obilja šumskog zelenila i odlične klime. Na ostrvu ima dosta manjih hotela i istorijskih građevina poput crkve Aja Jorgi (Sveti Đorđe) iz 6. veka i Hamidij džamije koju je izgradio sultan Abdulhamit II. Na ostrvu možete ići u duge šetnje, da se vozite kočijama, jedrite, plivate ili da jednostavno ležite i uživate na plaži.

Ostrvo Hejbeli ada je nekada bilo poznato po rudnicima bakra kojih više nema. Na ostrvu je dosta hotela i istorijskih građevina poput crkve Device Marije, palate Halki i akademije turske ratne mornarice.

Ostrvo Kinaili ada je poznata po mnogobrojnim ekskluzivnim letnjikovcima bogatih i poznatih ljudi iz Istanbula, koji se van letnje sezone izdaju.

Ostrvo Burgaz ada je malo ostrvo koje je poznato po tome što se na njemu nalazi kuća slavnog turskog pisca 20. veka Saita Faika Abasiyanika koji je tu živeo. Njegova kuća je danas muzej, a još jedno važno mesto na ostrvu je Kaja Kalpazan koje je slavni pisac za života često posećivao.