Velika tura

Pogledaj video

Istanbul je u isto vreme drevan i moderan, religiozan i sekularan, azijski i evropski, mističan i svakodnevan. Obilaskom najznačanijih znamenitosti ovoga grada imaćemo priliku da otkrijemo kroz koje društvene i istorijske prilike je ovaj grad prošao.

Aja Sofija, Plava Džamija,Hipodrom,Topkapi palata

Cena od 35€, obuhvata ulaznice i usluge vodiča. U obilazak nije uključena poseta haremu

Velika tura

Simbol Istanbula i jedan od najposećenijih muzeja u Turskoj, Aja Sofija se često naziva osmim svetskim čudom.

Sagrađena pre skoro 1,500 godina kao pravoslavna patrijaršijska crkva, Aja Sofija je bila treća crkva Svete Mudrosti podignuta na istom mestu i arhitektonsko čudo svog vremena (za nju su rekli i da je promenila istoriju arhitekture!) – a i dan danas je jedna od najimpresivnijih i najlepših građevina na svetu.

Plava džamija – jedina džamija koja ima šest minareta sagrađenih u ime sultana Ahmeta. Bila je tradicionalna tačka hodočašća u Meku do 19. veka. Na par minuta hoda od Aja Sofije se nalazi predivna Sultan Ahmedova džamija, poznatija kao Plava džamija. Nadimak je dobila po ručno obojenim plavim pločicama koje prekrivaju unutrašnje zidove i unutrašnjost kupole. Sagrađena početkom 17. veka,

Plava džamija je jedina džamija u Istanbulu koja ima 6 minareta. Ovo remek delo islamske arhitekture je podignuto na mestu nekadašnje Konstantinove palate, kompleksa u kome su vekovima živeli vizantijski carevi.

Velika tura
Velika tura

Podignuta nekoliko godina nakon pada Konstantinopolja, Topkapi palata je bila glavna rezidencija osmanskih sultana skoro 4 veka, od vremena Mehmeda Osvajača pa sve dok Abdulmedžid nije izmestio dvor u palatu Dolmabahče sredinom 19. veka.

Danas je Topkapi muzej i jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Istanbulu. Za obilazak ovog ogromnog kompleksa je potrebno par sati, a s obzirom na to da sadrži stotine prostorija, ovde možete provesti i čitav dan.

Palata Topkapi se sastoji iz četiri glavna dvorišta i velikog broja građevina, od kojih su samo neke otvorene za javnost.

Odmah pored Plave džamije, na Sultan Ahmedovom trgu, nalaze se ostaci carigradskog Hipodroma. Rimski imperator Septimius Severus je nakon osvajanja Vizantiona početkom trećeg veka izgradio mnoge građevine u gradu, između ostalog i Hipodrom.

Hipodrom – u koji je moglo da stane preko 40,000 ljudi – je bio središte društvenog života Konstantinopolja skoro čitav jedan milenijum, gde su se odigravale trke dvokolicama, gladijatorske igre, zvanične ceremonije, proslave, protesti i još mnogo toga.

Međutim, ovo nije bila jedina uloga Hipodroma. Naime, ova grandiozna arena je bila ukrašena umetničkim delima donetim iz celog carstva, te služila i kao pokazatelj svog raskoša i moći ove slavne imperije.

Velika tura