Kapadokija

2 objekta u ponudi
Pogledaj video

Nova pretraga

Naziv Kapadokija na persijskom jeziku znači „zemlja lepih konja“. Zbog svoje uloge koju je odigrala tokom ranog hrišćanstva, drugo ime joj je i „Kolevka hrišćanstva“. Ipak, ono po čemu je Kapadokija najpoznatija jesu neobične kamene skulpture, u narodu poznate kao „vilinski dimnjaci“, koje su nastale taloženjem belog vulkanskog pepela. Tradiconalne kapadokijske kuće i golubarnici uklesani su u stene i predstavljaju jedinstvena arhitektonska ostvarenja karakteristična za ovu regiju. Za sve ljubitelje putovanja, Kapadokija je neizbežna destinacija. Putujte sa Globusom i uverite se u njene čari.

  • KAPADOKIJA ARANŽMANI 
  • Sama Kapadokija nosi naziv po persijskoj reči kopvanici, koja se prevodi kao – zemlja lepih konja. Gradovi filozofa, ratnika, grčkih bogova, sa poznatim paganskim hramovima koje su kasnije pohodili apostoli, bacajući na njih anatemu; Efes – sv. Jovan i sv. Pavle, gde je i Devica Marija provela poslednje godine života.
  • Zato ovu živopisnu oblast fascinirajuće prirode nazivaju– „Kolevka Hrišćanstva“, gde se najbrže razvila religija zabranjena, najpre u rimskoj provinciji Judeji, a kasnije u čitavoj Imperiji.
  • U vreme kada je hrišćanstvo postalo privilegija, monasi su „svetu tajnu“ čuvali u stenama Kapadokije, koja postaje najveća škola za nove misionare. Jaka monaška zajednica opstajala je ovde za vreme arabljanske i seldžučke opsnosti, njeni uticaji na zapadno monaštvo bili su značajni. Održali su se ovde sve do 1922. godine, kada su Grci proterani iz Turske.
Prikaži više