Istanbul

Pogledaj video

Kroz Istanbul su vekovima prolazile razne civilizacije, nacionalnosti, rase, te ga zato ta njegova raznolikost i uticaji mnogih kultura čine jedinstvenim. Specifično je i to što se prostire na dva kontinenta i na taj način spaja dve civilizacije – Evropu i Aziju.

Iako su za naše vreme izuzetno zanimljivi modernizovani delovi grada, kao i veličanstvena kreativnost i arhitektura Istanbula, ipak je milenijumima klesano istorijsko šarenilo ovog grada ono što privlači turiste sa svih straha sveta.

Istanbul

Današnji moderni Istanbul se sastoji od evropskog i azijskog dela koje povezuje bosforski most. Evropski deo je podeljen na stari i novi deo koje razdvaja istorijski zaliv Zlatni rog, a povezuje Galata most.

Statistike govore da današni Istanbul broji preko šest miliona stanovnika, sa preko sto hiljada turista dnevno. Uprkos svojoj veličini on nije skupa metropola, potpuno je prilagođen masama turistia, a o svemu se možete dogovarati sa Turcima. Puno toga se da videti, probati, kupiti i doživeti za razumnu cenu.

Naravno Istanbul ima još mnogo toga, te evo i dodatnih znamenitosti koje su do danas nezaobilazne atrakcije jedinog višemilenijumskog grada na dva kontinenta. Bogatstvo i lepota ove zemlje na zapadu istoka i na istoku zapada najbolje se ogleda u raskošnim suprotnostima i neočekivanim mešavinama kultura, običaja i tradicija koje postoje u njenom najvećem gradu.

Istanbul je jednako ekonomski, koliko i kulturno-istorijski centar Turske, a znamenitosti se ovde sreću na svakom koraku. Nimalo ne zaostajući za razvijenim metropolama sveta, ovaj grad će vam ponuditi sasvim dovoljno od moderne kulture i arhitekture savremene Turske, ali kada se iza tog modernog sjaja pogleda dalje sa svih strana se nailazi na očuvane i neprocenjive spomenike kultura koje su ovde ostavile svoj trag – grčke, rimske, vizantijske, arapske, otomanske.

Istanbul
Istanbul

Za mnoge posetioce razgledanje Istanbula podjednako je važno kao i kupovina. Kapali čaršija je mesto koje svaki turista sigurno poseti prilikom obilaska Istanbula. Ova ogromna natkrivena pijaca u osnovi je prvi (i najveći) tržni centar na svetu.

Ulaz u Kapali čaršiju je kroz jednu od 11 kapija. Celokupno područje pijace predstavlja pravi mali lavirint prepun prodavnica i tezgi u kojima se prodaju svi turski suveniri i ručni zanatski radovi. Naravno tuski prodavci su jako uporni i ubedljivi pa se spremite za ozbiljno cenkanje.

Radno vreme je od 10.00h do 18.00h.

Sulejmanova džamija jedna je od najpoznatijih znamenitosti Istanbula. Izgradio ga je, po naredbi Sulejmana Veličanstvenog, čuveni osmanski arhitekta Sinan između 1549. i 1575. godine. Kupola je visoka 53 metra, a samu unutrašnjost krasi skladnost i jedinstven dizajn.

Napolju, u mirnom vrtnom delu, nalazi se zanimljivo osmansko groblje u kome se nalazi turbe (grobnice) sultana Sulejmana i njegove supruge Hurem. Ulaznice u džamiju se ne naplaćuju. 

Istanbul
Istanbul

Palatu Dolmbahče izgradio je sultan Abdulmedžid I, 1854. godine i zamenio je palatu Topkapi kao glavnu rezidenciju sultana. Dolmabahče pokazuje jasan uticaj evropske dekoracije i arhitekture na Osmansko carstvo u 19. veku.

Radno vreme Dolmbahče palate je od 09.00h do 16.00h. Poseta palati Dolmabahče traje otprilike oko 90 minuta.

Galata kula jedna je od najupadljivijih građevina orijentalnog grada na Bosforu i nalazi se u starom delu Istanbula, nekadašnjem Carigradu. Godišnje je posete milioni turista s obzirom na to da je poseta Istanbulu nezamisliva bez odlaska na ovaj toranj sa kog se pruža veličanstven pogled na ceo grad.

Visoka je 62 metra i izgrađena je u srednjem veku od drveta te je zbog toga pretrpela mnoga oštećenja. Služila je u razne svrhe, a jedna od njih je osmatračnica. Kula Galata danas poseduje restoran i noćni klub u kom se održavaju turske večeri.

Istanbul
Istanbul

Cisterna bazilika je jedna od turistički najzanimljivijih atrakcija. Ova ogromna podzemna sala nalik na palatu, sadrži 336 stuba u 12 redova. Nekada je ovo bio vodovod rezervisan samo za vizantijske careve. Projekat je započeo Konstantin Veliki, ali ga je završio car Justinijan u 6. veku. Ovaj rezervoar ima impresivne dimenzije, sa kapacitetom od preko 80 000 m3 vode.

Izuzetnom ambijentu ovog mesta doprinosi i osvetljenje crvene boje, tako da obavezno naparavite fotografije i ovokovečite posetu ovom nesvakidašnjem mestu.

Veliki građevinski poklon sultana Ahmeta I njegovoj prestonici bila je ova prelepa džamija, danas poznata kao Plava džamija. Izgrađena je između 1609. i 1616. godine. Džamija je po završetku gradnje izazvala bes po čitavom muslimanskom svetu, jer je imala šest minareta (isto koliko i „Velika džamija“ u Meki).

Čitav prostorni i koloritni efekat unutrašnjosti čini džamiju jednim od najlepših dostignuća osmanske arhitekture. Neposredno iza Plave džamije nalazi se pijaca Arasta. Odlično mesto za kupovinu, jer ovde postoje male zanatske radnje koje prodaju veoma kvalitetne suvenire.

Istanbul
Istanbul

Sultanova palata se verovatno ne mora posebno predstavljati i objašnjavati, dovoljno je samo pomenuti istorijske pojmove poput čuvenog sultanovog Harema i sultana Sulejmana Veličanstvenog.

Upravo je Topkapi palata bila glavna rezidencija svih osmanskih sultana skoro 400 godina. Izgrađena je na zahtev Mehmeda II Osvajača kada je osvojio Istanbul i služila je kao glavna rezidencija sve do 1856. Godine kada je sultan Abdulmedžid I, preselio glavnu rezidenciju u palatu Dolmabahče. S obzirom na svoj kulturni, istorijski i estetski značaj, uz sve svoje umetnine, zlatom optočene ukrase i antikvitete, Topkapi palata je pod zaštitom UNESCO-a.

Hagia Sophia (grčki: Hagia-svet, Sophia-mudrost) ili Crkva Svete mudrosti, sasvim sigurno najpoznatija i najfotografisanija atrakcija Istanbula. Od 1934. godine do 2020. bila je muzej kome su se divili milioni turista godišnje. Od jula 2020. odlukom vlasti Turske ponovo je postala džamija.

Aja Sofija prvobitno je služila kao hrišćanska crkva i tada se smatralo da je vladarev oltar unutar crkve centar sveta. Predstavlja remek delo vizantijske arhitekture i umetnosti uopšte. Jedno od najvećih arhitektonskih dostignuća u istoriji čovečanstva izgrađena je za samo 5 godina (od 532. Do 537. godine) u doba vladavine cara Justinijana.

Bila je najveća crkva na svetu gotovo hiljadu godina, tačnije sve do izgradnje Seviljske katedrale 1520. godine. Crkva je bila posvećena Hristu kao personifikaciji Svete Mudrosti. Nakon najezde Osmanlija, crkva je pretvorena u džamiju, dodati su joj minareti, a mozaici cu bili prekrečeni i zamalterisani.

Istanbul
Istanbul

Glavna pešačka ulica grada Istiklal Caddesi (Ulica nezavisnosti) je „žila kucavica“ ovog grada. Ovo je moderna ulica sa velikim brojem radnji svih svetskih brendova, ali i sa velikom ponudom restorana i kafića.

Zanimljivo je da stari tramvaj prolazi kroz ulicu celom njenom dužinom do trga Taksim na vrhu brda. Istiklal takođe ima neke jedinstvene bočne ulice i male pasaže, pa kada vam nešto upadne u oko, obavezno napravite kratak obilazak.

Reljef Istanbula je veoma živahan sa nekoliko brežuljaka koji ga oblikuju, a jedno od tih brežuljaka je i Camlica brdo koje se nalazi prekoputa starog dela Istanbula i evropske strane. Pruža neverovatan pogled na znamenitostima i arhitektonskim čudima prekriven grad kao i na prelepi Bosfor, te je ova lokacija san svakog fotografa.

Ukoliko ste ljubitelj fotografije ili se profesionalno bavite istom obožavaćete ovo mesto, a što je vrlo važno  – obogatićete i svoj instagram profil sjajnom slikom:)

Istanbul