Sicilijanska tura

Cena u pripremi
Avionski prevoz
Polazak: Beograd
Broj noćenja: 7
Usluga: ND
Polasci:
 • SICILIJANSKA TURA AVIONOM
 • Sicilija je najveće ostrvo Mediterana koje geografski pripada Italiji, ali je u kulturološkom smislu zemlja za sebe sa jedinstvenom tradicijom, drugačijim dijalektom, kuhinjom i neponovljivim ritmom života.
 • Ona je kao mediteranski svet u malom sa starogrčkim, starorimskim, vizantijskim, saracenskim (arapskim), španskim nasleđem pa se smatra velikim muzejem arhitekture sa ostacima starogrčkih i rimskih gradova, građevinama jedinstvene normansko-arapsko-vizantijske kulture i lokalnog, sicilijanskog baroka.
 • Sicilijanci, ponosni na svoje ostrvo, kažu da Sicilija nema potrebe da se poredi sa drugim mestima, ona je autentična. Zato se ne kaže da je Sicilija nalik nečemu, već da nešto podseća na Siciliju.
1. dan
BEOGRAD – KATANIJA – LETOJANI

Sastanak putnika na aerodromu „Nikola Tesla“ kod šaltera u 09.30 sati. Polazak za Kataniju u 11.55 sati (let JU 438). Dolazak u Kataniju u 13.50 sati. Transfer do hotela u Letojaniju, smeštaj. Noćenje.

2. dan
LETOJANI – TAORMINA – ETNA – LETOJANI

Doručak. Polazak za slikovitu Taorminu koja se nalazi na brdu Monte Tauro. Ovaj grad je još poznat kao “Biser Mediterana” zbog svog geografskog položaja i šarma. Šetnja gornjim delom grada, u koji se ulazi kroz vrata “Porta Mesina” , grčko-rimsko pozorište iz 3. veka pre nove ere, jedno od najbolje očuvanih amfiteatara antičkog doba (ulaznica nije uključena u cenu). Vožnja do Etne, simbola Sicilije, najvišeg aktivnog vulkana u Evropi, koji doseže visinu od 3.400 mnv. Putovanje vodi crnim putevima kojima je nekad prolazila užarena lava. Odlazak do kratera Silvestri koji se nalazi na 1800 mnv. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan
LETOJANI – NOTO – LETOJANI

Doručak. Odlazak do grada Noto, poznatom po najlepšim zgradama u baroknom sicilijanskom stilu koje datiraju iz 18. veka. Svakog maja u ovom gradu se održava jedinstveni festival cveća-Infiorata. Umetnici koriste raznobojne latice specijalne vrste cveća, slažući slike nalik na mozaik, svake godine različite, uglavnom verske tematike. Izložbu čine manji, individualni radovi izloženi u ulici „Corrado Nicolaci”. Umetnici svoj rad započinju u petak, da bi se posetioci tokom vikenda divili njihovim kreacijama. Poruka praznika postaje jasna poslednjeg dana praznika, kada grupa dece pretrčava preko cvetnih aranžmana rušeći ih, a simbolika je da mladi preuzimaju svet od starijih, rušeći njihovu zaostavštinu i započinju iznova. Nakon obilaska, povrataj u Letojani Noćenje.

4. dan
PALERMO – MONREALE – PALERMO

Doručak. Napuštanje hotela i polazak ka Palermu i severnoj obali Siciliji. Usput, obilazak Savoke, slikovitog mesta u kome su snimane neke od kultnih scena iz filma „Kum“, uz posetu čuvenog bara Vitelli. U nastavku putovanja obilazak poznatog i jednog od najlepših letovališta na severnoj obali Sicilije, Ćefalua, pauza u utvrdjenom starom gradu s karakterističnim uskim ulicama i zanatskim prodavnicama tipičnim za Italiju. Nastavak putovanja za Palermo. Smeštaj, noćenje.

5. dan
PALERMO

Doručak. Odlazak na razgledanje Palerma, glavnog grada Sicilije, na čijim su ulicama vidljivi tragovi burne prošlosti još od vremena Feničana koji su ga osnovali, zatim vladavine Rimskog i Vizantijskog carstva do danas: ulica Vitorio Emanuele, nova kapija, palata Normana, katedrala, Trg„Kvatro kanti“ , crkva La Martorana, Trg Srama, pozorišta Politeama i Masimo. Sledi odlazak do 7 kilometara udaljenog gradića Monreale radi obilaska veličanstvene katedrale „Duomo“. Sa svojim pozlaćenim mozaicima koji zauzimaju površinu od 6500 kvadratnih metara, ova crkva važi za najlepšu normansku baziliku na svetu. Povratak u hotel. Noćenje.

6. dan
PALERMO – AGRIĐENTO

Doručak. Napuštanje hotela u Palermu i odlazak u Agriđento, nekadašnji grčkog grad Akragos, sedišta „Magna Grecie“, koji se nalazi na južnoj obali ostrva. Po dolasku, obilazak “Doline hramova” iz 5. i 6. veka, hramova Konkordia, Herinog hrama, hrama Kastora i Poluksa čiji su stubovi simbol grada. Smeštaj u hotel. Noćenje.

7. dan
AGRIĐENTO – LETOJANI

Doručak. Napuštanje hotela u Agriđentu I odlazak do Pjaca Armerine, gradića koji je doživeo procvat za vreme Rimljana, a najbolji primer je Vila del Kasale. Poseta rimske vile, velike građevine iz 4. veka nove ere, ukrašena podnim mozaicima koji se prostiru na 3500 m2. Izuzetno bogatstvo elemenata i dekoracije navode na pretpostavku da je bila vlasništvo jednog od rimskih careva. Za stilski rad mozaika može se naći analogija i povezanost sa radionicama sa severa Afrike. Posle dužeg perioda restauracije skoro je otvorena za posetioce i ljubitelje istorije i umetnosti. Lokalitet je od 1997. pod zaštitom UNESCO-a. Nastavak do hotela u Letojaniju. Noćenje.

8. dan
LETOJANI – KATANIJA – BEOGRAD

Doručak. Slobodno vreme do transfera na aerodrom. Polazak za Beograd u 14.35 sati (let JU 439). Dolazak u Beograd u 16.20 sati.

Avionski prevoz
PAKET ARANZMAN ( avio prevoz + aer. takse + transfer + 7 noc dorucak, po osobi )
Hotel Termin Paket aranzman polazak Beograd Doplata za jednokrevetnu sobu
u pripremi ★★★/★★★ ★
Svi obilasci prema program su uključeni u cenu aranžmana!

 

LEGENDA : NA - najam, ND - nocenje sa doruckom, PP - polupansion, PA - punpansion, ALL INCLUSIVE - sve ukljuceno
 • Smestaj je u hotelima kategorije 3* i 4*(Palazzo Durante 3* – Letojani, San Paolo Palace 4* – Palermo, Dioscuri Bay palace 4* – Agriđento).
 • Svaki hotel ima recepciju i restoran, a svaka soba kupatilo T/WC.
 • Doručak se služi po principu samoposluživanja.
 • Organizator putovanja zadržava pravo zamene ovog hotela sličnim hotelom iste ili više kategorije od navedenog hotela.
 • avionski prevoz na relaciji Beograd – Katanija – Beograd (prevoznik Air Serbia),
 • aerodromske takse u iznosu od 59 evra na dan objavljivanja programa, čiji je iznos podložan promeni,
 • smeštaj u hotelima kategorije 3* i 4*  na bazi 7 noćenja sa doručkom u standardnim dvokrevetnim sobama,
 • transferi na relacijama aerodrom – hotel – aerodrom prema programu,
 • panoramska razgledanje grada,
 • usluge vodiča i troškovi organizovanja putovanja.
 • fakultativni izleti,
 • ulaznice za Teatar u Taormini (oko 10 evra),
 • boravišne takse u hotelima (plaćaju se na recepciji),
 • međunarodno putno zdravstveno osiguranje.
 • Potrebno je najmanje 25 putnika za realizaciju ovog putovanja.
 •  Od 19.07.2013. godine, uslov za ulazak državljana R. Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u poslednjih deset godina i koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije članice EU. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice. Nosiocima biometrijskih pasoša R. Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava R. Srbije koje je izdalo MUP RS – Koordinaciona uprava.
 • Organizator putovanja zadržava pravo da, u slučaju izmene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmeni cenu putovanja za odgovarajudi iznos ili otkaže putovanje najkasnije pet dana pre polaska na putovanje.
 • U okviru razgledanja gradova ili lokaliteta navedenih u programima putovanja organizatora, nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno.
 •  PUTNIK JE DUŽAN DA SE SAM INFORMIŠE O USLOVIMA ULASKA U ITALIJU I POVRATKA U SRBIJU.
 • Putnici koji poseduju inostrani pasoš ili dokument izdat pod drugim uslovima tj okolnostima, dužni su sami da se informišu kod nadležnog konzulata o uslovima koji važe za odredišnu ili tranzitnu zemlju (vizni, carinski, zdravstveni i dr.) i da sami blagovremeno i uredno obezbede potrebne uslove i isprave.

Organizator putovanja FT ima licencu OTP 113/2021 izdatu od strane Min. turizma Republike Srbije.

Ovlasceni subagent Globus travel shop

POŠALJITE UPIT

Slanjem ove forme saljete upit za:
Sicilijanska tura


  Izdvajamo iz ponude